10 kysymystä siitepölyallergiasta

Jopa joka viides suomalainen saa allergiaoireita siitepölystä. Päivittäisistä oireista ei tarvitse kärsiä, kun niitä hoidetaan asianmukaisesti – mutta miten? Kokosimme farmaseutin vastaukset kymmeneen siitepölyallergiaan liittyvään kysymykseen.

1. Mistä siitepölyallergia johtuu?

Allergiassa elimistön puolustusjärjestelmä toimii vääristyneesti ulkoisia tekijöitä kohtaan. Siitepölyallergikolla hengitysteihin kulkeutuneet siitepölyhiukkaset saavat aikaan elimistön puolustusjärjestelmän aktivoitumisen, mikä aiheuttaa allergisen reaktion ja ulospäin näkyvät oireet. Tyypillisimpiä siitepölyallergian aiheuttajia ovat lehtipuiden ja heinien siitepöly sekä pujo.

2. Miten allergian oireet eroavat kausiflunssasta tai muusta viruksen aiheuttamasta taudista?

Allergian pääasiallisia oireita ovat kirkas, vuotava nuha, nenän tukkoisuus sekä silmien punoitus ja kutina. Nuha ja tukkoisuus ovat myös flunssan oireita, mutta allergisen nuhan aiheuttama erite on kirkasta ja juoksevaa, kun taas flunssassa erite muuttuu muutaman päivän kuluessa paksuksi ja värilliseksi. Tyypillisiin flunssan oireisiin lukeutuvat myös kuume, lihassärky sekä kurkkukipu, jotka taas eivät liity siitepölyallergiaan.

3. Miten setiritsiini vaikuttaa allergiaoireisiin?

Setiritsiini on antihistamiini eli lääkeaine, jota käytetään lievittämään allergisia oireita. Antihistamiinin tarkoituksena on nimensä mukaisesti estää histamiinin vaikutuksia. Histamiini on elimistön tuottama välittäjäaine, jota vapautuu erityisesti allergisissa reaktioissa. Histamiinin vapautuminen saa aikaan allergialle tyypillisiä oireita, kuten turvotusta, keuhkoputkien ahtautumista ja kutinaa.

4. Auttaako setiritsiini kaikkiin allergiaoireisiin?

Suun kautta otettuna setiritsiini kulkeutuu kaikkialle elimistöön, joten se helpottaa sekä silmä- että nenäoireita. Jos tablettimuotoinen allergialääke ei yksinään auta, avuksi voidaan ottaa myös nenäsuihkeita ja silmätippoja.

5. Kannattaako setiritsiini ottaa aamulla vai illalla?

Aikuisille ohje on ottaa setiritsiiniä kerran päivässä, sillä lääkkeen vaikutus kestää koko vuorokauden. Tabletin voi ottaa mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Jotkut kokevat setiritsiinin väsyttävän, jolloin tabletti kannattaa ottaa illalla.

6. Kuinka nopeasti setiritsiinin vaikutus alkaa?

Setiritsiinin vaikutuksen huomaa yleensä nopeasti, noin tunnin kuluttua lääkkeen ottamisesta.

7. Voiko setiritsiiniä käyttää lapsen siitepölyallergian hoidossa?

Setiritsiiniä sisältäviä tabletteja voi käyttää yli 6-vuotiaan lapsen allergian hoidossa. Tällöin annostus on 5 mg aamulla ja 5 mg illalla. Lapsen allergiaoireiden hoidosta on hyvä keskustella myös lääkärin kanssa.

8. Saako setiritsiiniä apteekista ilman reseptiä?

Setiritsiiniä myydään apteekeissa itsehoitolääkkeenä, eli esimerkiksi Cetimaxista on saatavilla 10, 30 ja 100 tabletin pakkaukset ilman reseptiä. Jos allergiaoireet ovat voimakkaita tai ne kestävät pitkään, tilanne on paras tutkia tarkemmin lääkärin vastaanotolla. Myös raskaana olevien tai imettävien äitien, perussairautta sairastavien tai muuta lääkitystä käyttävien on syytä keskustella allergian hoitamisesta lääkärin kanssa.

9. Milloin lääkitys siitepölyallergiaan tulisi aloittaa?

Jos siitepölyallergian oireet ovat lieviä, riittää kun setiritsiinin käyttö aloitetaan oireiden ilmaantuessa. Siitepölykausi alkaa yleensä maalis-huhtikuussa pähkinäpensaan ja lepän kukinnalla. Koivun siitepölyä on ilmassa tavallisesti huhtikuusta kesäkuuhun. Heinien osalta siitepölykausi ajoittuu kesä-, heinä- ja elokuulle, kun taas pujon siitepöly aiheuttaa oireita vasta loppukesästä.

10. Kuinka pitkään allergialääkitystä pitäisi jatkaa?

Siitepölyallergisten tulisi käyttää allergialääkkeitä säännöllisesti koko siitepölykauden ajan. Paikallista siitepölytilannetta ja tiettyjen kasvien siitepölymääriä voi seurata siitepölytiedotuksesta.